Tiden i børnehaven

Når barnet starter, holder vi en opstartssamtale hvor vi lærer hinanden lidt at kende og taler om barnets forhistorie samt ønsker og forventninger til samarbejdet. Vi, forventer at en af forældrene er med de første par dage – alt efter behov. Måske er det kun nødvendigt den første dag og lidt af den anden dag, hvor mor eller far går i nogle timer. Pædagogerne i barnets gruppe er tæt tilknyttet barnet og forældrene i den første tid og vi finder sammen den bedste måde for, hvordan barnet kan finde sig til rette i børnehaven. Det kan i starten forventes, at barnet er meget træt, når det kommer hjem og derfor forventer vi at I henter jeres barn tidligt den første tid. Der kan efter nogle uger komme en reaktion fra barnet – at det ikke gider i børnehave, har svært ved at få sagt farvel om morgenen. Det er meget naturligt, men skal selvfølgelig tages alvorligt og vi støtter og trøster. Hvis du, som forældre har det svært med afskeden, så ring til os og hør hvordan det går. Hvis barnet ikke har det godt, vil vi altid kontakte jer.
Efter et par måneder i børnehaven holder vi en trivselssamtale. Her taler vi om, hvordan barnet trives i børnehaven, og om hvor barnet er på vej hen i sin udvikling.

Sove / Hvile.
Som udgangspunkt vil søvnen være under afvikling når barnet begynder i børnehave. Sover barnet stadig til middag, når det begynder i børnehaven, vil det dog have mulighed for at sove/hvile i børnehaven også. Mange af børnene tager også en blund på vejen hjem i bussen, når vi er i skoven. I byen har vi iøvrigt stille/hvile stund i tiden efter frokost.

Kost politik i børnehaven.
I børnehaven har børnene madpakker med hver dag. Det skal være en god og ernæringsrigtig madpakke, der giver energi til kroppen. Vanddunken skal fyldes ½ op med frisk vand og kun vand. Husk at anskaffe en madkasse og drikkedunk, som dit barn selv kan åbne. Pak helst maden ind i madpapir, eller bøtter, undgå stanniol og plastic, som er svært nedbrydelig. Børnene bestemmer selv i hvilken rækkefølge, de spiser indholdet af madpakken og til dels også hvornår. Madpakken må ikke indeholde slik og kage.
Til fødselsdage vil vi gerne, at det er barnet, der er i centrum. Derfor siger vi, at det er fint med lidt med godt. Det kan være frugt, is eller kage. Helst økologisk og i hvert tilfælde uden tilsætningsstoffer og farve.


Frugt og Grønt.
I børnehaven har vi en frugt og grønt ordning. Den går i al sin enkelhed ud på, at børnene selv hver mandag medbringer noget frugt eller grønt til en fælles frugt om eftermiddagen. Inddrag gerne dit barn, vi er glade for en spændende og varieret grønt og frugt. Det kunne f.eks. være: Mandler, vindruer, ærter, mango, kokosnød, ananas, gulerødder, agurk, jordbær osv. og gerne økologisk. Hvert barn medbringer, hvad der sådan nogenlunde svare til det, et barn spiser af frugt om eftermiddagen på en uge

Skiftetøj
I byen skal børnene altid have et sæt skiftetøj liggende i deres garderobe. Gerne ekstra underbuks og strømper. Der skal også altid være regntøj og gummistøvler.

I skoven har vi en skiftetøjs bank så børnene ikke skal slæbe alt for meget frem og tilbage. Men i rygsækken skal der ligge et par underbukser, strømper, strømpebukser eller gamacher.

I skovfolderen har vi et uddybende afsnit om påklædning i øvrigt. Se link her.

Rygsæk
Børnene pakker selv deres rygsække ud og i, så det er vigtigt at de kan åbne og lukke tasken selv. Samtidig skal der være god plads til madkasse og drikke dunk samt lidt tøj. Vigtigt er det også at tasken har et godt bæresystem med tværrem over brystet og gode polstrede bæreseler.

Bleer
De børn der stadig bruger ble medbringer selv bleer i børnehaven. Tag med til en uge af gangen i rygsækken mandag morgen.                                                                                                                                                   
Legetøj.
Det ikke er nødvendig at have legetøj med i børnehaven. Vi har rigeligt med legetøj. Der kan være særlige tilfælde, hvor et barn kan have brug for, at have et stykke legetøj med, som kobling mellem hjem og institution. Derfor har vi ikke lyst til at forbyde privat legetøj, men opfordrer jer forældre til at begrænse mængden af medbragt legetøj. Medbragt legetøj er i øvrigt altid på eget ansvar, og vi bruger ikke tid på at lede efter det, hvis det bliver væk. På ture lader vi legetøjet blive hjemme. Vi taler også med børnene om, at man ikke kan give eller bytte sit legetøj væk med de andre børn i børnehaven, uden at spørge sine forældre først. Og vi er meget opmærksomme på at børnene ikke ”køber sig til venskaber” og på den prestige flot legetøj kan give. Endvidere vil vi gerne være fri for legetøj med lyd, ligesom vi også gerne vil have os frabedt batteridrevent legetøj, gamle mobiler med batteri og lign.

 Dokumentation. Vi bruger KBH barn foto som billeddokumentation. Når Jeres barn begynder i børnehaven skal i oprette jer på KBH barn. Der lægger vi billeder ud, der giver et indtryk af dagens aktiviteter, stemning og pædagogiske indhold. Det giver Jer forældre en mulighed for hjemme sammen med jeres barn at høre lidt om og se lidt med på jeres barns dag i institutionen. Når vi er i skoven sender vi også en sms med en lille tekst der fortæller om dagens gøremål. I byen skriver vi lidt fra dagen på tavlen i garderoben.

 

Når vi er i byen

 

Hverdagens Rytme 

Vores børnehave er fordelt i to afdelinger. By børnehaven på Købmagergade og skov børnehaven på Skodsborgvej.
De 40 børn er fordelt i to grupper af 20 børn og de to grupper hedder hhv. Brombærrene og Stjernerne. 
Børnene er på skift 1 uge i byen og 1 uge i skoven. 

I byen åbner vi fælles med vuggestuen på 4. sal. Kl.8.30 deler vi os. Indtil kl. 9 har vi tilbud om supplement til morgenmaden i hjemmet, bestående af brød, mælk, te og kaffe. Forældre er her velkomne til at sætte sig sammen med os. 

Kl. 9.30 er alle børn kommet, med mindre andet er aftalt. Vi planlægger derefter dagens aktiviteter og udflugter. Ofte vil vi starte med en morgensamling, hvor vi hilser på hinanden, taler om forskellige aktuelle emner, synger og børnene informeres om, eller vi finder sammen ud af dagens indhold. Herefter får vi lidt at drikke, og en bid fra madpakken. Vi tilstræber at komme ud så ofte som muligt, trods vind og vejr.

Da vi ikke har egen legeplads, benytter vi os af byens parker og de offentlige legepladser, museer, bibliotek og filmhus. På Hauser Plads deler vi legeplads og legetøj med 5 andre institutioner fra nærmiljøet. Vi har HT kort og drager også på længere ture med madpakken i rygsækken. 

Frokost spiser vi ved 11.30 tiden og ca. kl. 14.30 spiser vi eftermiddagsmad. 

 

 

Når vi er i skoven

 

Hverdagens rytme

 

Til skoven kører bussen kl. 8.30 fra Pilestræde. De børn der ikke bliver afleveret ved bussen, men i børnehaven, skal være afleveret senest 8.15. Turen til Skodsborg tager ca. 30 min i bus, med tog ca. 18 min fra Nørreport station. Vi kører til tiden og har ikke mulighed for at vente, hvis man er forsinket. Dette er af hensyn til de forældre, der skal nå på arbejde, af hensyn til buschaufførens køreplan, af hensyn til børnene, der sidder klar til farvel og afgang, og af hensyn til vores dagsprogram. Husk at bruge App KBH barn til at angive af hvem og hvornår barnet bliver hentet, så kan vi nemt og hurtigt checke alle børn ind.

Når vi ankommer, pakker vi ud, drikker kaffe og the, spiser en mad fra madpakken, og planlægger sammen dagen.   

Vi opholder os meget ude, når vi er i skovbørnehaven. Enten på vores grund eller på ture i skoven eller ved vandet og havnen. Vi kører til tider også andre steder hen. Går hjem til skoven derfra eller er simpelthen på heldagstur.

Ved 14.30 tiden spiser vi boller/brød og frugt, inden vi pakker sammen og bliver hentet af bussen kl. 15.15.

Kl. 15.45 ankommer vi til byen. De børn der ikke bliver hentet ved bussen, følges med personalet op i bybørnehaven. Skovpersonalet har herefter fri, så barnet passes derefter af hjemmepersonalet.
 

SKOVBØRNEHAVEN  

Røde Ko i Centrum er så heldig at have et skov hus i Skodsborg. Dertil kører børnehave børnene i en fast turnus af 1 uge i byen – 1 uge i skoven.

Vi har direkte adgang til skoven Jægersborg Hegn, Bøllemosen, og let adgang til stranden ved Øresund. Vi er utrolige glade for vores ”andet hus”, og den natur vi er omgivet af der.

Skoven, haven og stranden er vores lege og lærings rum og vi er udenfor hele eller det meste af dagen.

Vi høster årstidens frugter og grønt, alt fra brombær, skovsyre, hyben til nødder. I haven har vi højbede, frugt træer og lidt blomster. På stranden bliver vi blæst igennem eller sopper og finder flotte sten, forvaskede glasskår og skaller. I skoven går vi ofte off road og finder nye inspirerende steder, der bliver ”vores”.

Madpakken eller frugt og brød tager vi jævnligt med os på tur, så vi kan spise når sulten melder sig.

Vi bruger vores krop og alle vores sanser. Samles ind i mellem til en skovsang eller fælles info, om noget vi har fundet i skoven og skal se og høre om.

Vi bruger bøger, insektglas, hammer og sav og vi tænder bål. Vi laver kreative ting af det vi finder på vores ture, og pynter op med det i vores hus og have.

Årstidernes skifte og de traditioner der hører til er udgangspunktet for vores skov ”årshjul”.

Vi lægger jævnligt billeder på Kbh Barn og vi sender også hver dag en sms med dagens begivenheder.

Klokken ca. 14.30 spiser vi frugt og kører så med bussen til Pilestræde hvor vi ankommer kl. 15.45.

Adressen   :  Skodsborgvej  400

                       2942 Skodsborg.

mobil Brombær: 30540173

mobil Stjerner: 23308685

 

Kystbanen/ Nivå toget køre hver 20 minut og huset ligger 5 minutters gang fra Skodsborg station.  

Ugen i skoven er rent praktisk lidt anderledes end i byen. I folderen her følger en liste med punkter I forældre skal være opmærksomme på når det er skov uge.

Afgang: Bussen køre kl. 8.30 fra Pilestræde. Vi beder Jer om at være der senest 10 minutter før afgang, så jeres børn i ro og mag kan få sagt farvel, finde sig til rette i bussen og nå at vinke. Det betyder meget for børnene at vinke og at I vinker tilbage.

Vi køre præcis – dels fordi mange af Jer skal videre på arbejde og vores busselskab har også en tidsplan at overholde.

Har I brug for at aflevere tidligere om morgenen kan I møde ind i børnehaven dog senest kl. 8.15 hvor vi går til bussen.

Holder jeres barn fri eller er syg informer os da på Kbh. Barn eller send os en sms på skovmobilen 30540173 gerne så den er tikket ind når vi åbner institutionen.

Ønsker I at aflevere/ hente oppe i skoven, skal det ske efter aftale med personalet, så vi kender hinandens planer. Og vid at vi ikke altid kører direkte til skov huset så husk at forhøre Jer om det er muligt.

Vær opmærksom på, at afleverer I i skoven, kan det senest være kl. 9.30 med mindre andet er aftalt. Dette er selv sagt for, at de 19 andre børn ikke skal stå og vente på, at et barn kommer, førend vi kan begive os i gang med dagens aktiviteter, ture o. lign.

Farvel: Ved bussen er det vigtigt, at vi kommer godt og sikkert af sted. Se i øvrig bus bilag. Så når I har sagt farvel til jeres barn og fulgt ham/hende til bus døren, tager den voksne, der er i bussen imod og hjælper barnet med at finde en plads.

For mange ben i bussen forvirre, så derfor KUN personale og børn i bussen.

Det hænder at et barn er trist eller ked af det ved afgang. Vi trøster og ringer selvfølgelig til jer, hvis det ikke går over. I er også velkomne til at ringe eller SMS til os, hvis I er nysgerrige på, hvordan det går.

Beskeder til personalet, skal formidles kort eller sendes som sms til vores mobil. Er der behov for mere dybdegående samtaler aftaler vi tid til det, når vi atter er i byen. 

Husk altid, lige som i byen, at meddele os, hvis det er andre end jer selv der henter. Vi vil også gerne vide om jeres barn skal med op i by børnehaven, så kan vi forberede det på det ved ankomst. Vigtigt er det også at I siger farvel, når I går fra bussen så vi får et godt overblik over hvem der er blevet hentet.

Alle har godkendte seler på i bussen, og alle bliver krydset af og talt inden afgang.                            

Bussen er kørt: Hvis I ikke når bussen, kan I IKKE aflevere jeres barn i børnehaven på Købmagergade. Man kan efter aftale med personalet aflevere sit barn i skoven.                         

Påklædning: Da vi er meget ude i vores skov uger, er det uhyre vigtigt, at jeres barn er klædt på efter årstid og vejr. Varmt og lag på lag med uld inders, når det er koldt, vandtæt når det vådt og regn fuldt, og let når det er sommer og sol – husk på at bare arme og ben er mere udsat for sol, brændenælder og myg.

Køb endelig tøjet og skotøjet stort nok, så der er plads til såler og sokker i vinterstøvlerne, så regnbukserne når ordentlig ned omkring gummistøvlerne og i øvrigt så håndterbart som muligt for barnet selv.

Når det regner eller har regnet, skal børnene have regntøj på, allerede når I møder op ved bussen. I skoven er alt så vådt de første par timer (bænke, sandkasse, højt græs) at det er nødvendigt at have regntøjet på allerede ved ankomsten.

Et sæt termo tøj er en rigtig god investering. Det kan bruges inden under flyverdragten. Man kan tage jakken af på varmere dage og det er let for børnene at bevæge sig i.

Se i øvrigt bilag om påklædning som er ment som inspiration mere end som rettesnor.

Sovebørn: Vi forventer at middagssøvnen er under afvikling, når man begynder i børnehaven. Der vil være dage, hvor vi ikke når hjem for at sove. Busturen hjem er hvilestund, og vi sørger for, at der er ro, så de børn der har brug for det kan tage sig en lur.                                                

Skovflåter: Det er nødvendigt at I holder øje med om jeres barn har fået nogle skovflåter på sig, for så straks at fjerne dem. Højsæsonen er sommer, men vi oplever dem også tidlig forår og sen efterår. 

Skifte tøj: I skoven har vi skifte/låne tøj, så børnene ikke skal slæbe det frem og tilbage. Da det ofte er underbukser og strømper, der skal lånes, skal der dog ALTID ligge et par strømper, underbukser samt et par gamacher eller strømpebukser i barnets rygsæk. De børn der bruger bleer – og i skoven er vi glade for dem med velcro luk - medbringer de selv disse - også i rygsækken.

Det er nødvendigt at I aflevere låne tøj tilbage hurtigst muligt, da et andet barn kan få brug for det.  

Se i øvrigt bilag om påklædning.

Rygsæk, madpakke og drikke dunk: Rygsækken med tydelig navn og for barnet specielle kendetegn, skal være velsiddende. Vi anbefaler en med lynlås, da rygsække med snoretræk eller klem lås er vanskelige for barnet at bruge. Endvidere er det rart at gå med en rygsæk, der kan spændes over bryste, da det giver en god støtte.

Madpakken skal gerne være egnet til skovtur. Dvs. med mad der er let at håndtere, samt lidt frugt og grønt. Der skal i rygsækken også være en drikkedunk med vand i– halvt fyldt.

Det er en stor hjælp og dejligt for børnene når de selv kan håndtere madpakken. Klip derfor pølsestænger figenstænger o.lign op. Er der brug for bestik skal det vedlægges madpakken.                                                                                                                                                                                                                                  Vi må vi ikke spise eller drikke i bussen, og der er ikke toilet. 

Frugt og Grønt: Vi har lavet en frugt/grønt ordning, der i al sin enkelhed går ud på, at hvert barn mandag medbringer noget frugt eller grønt til fælles frugt om eftermiddagen. Det kunne være: Gulerødder, mandler, melon, vindruer, kokosnød, mango, peberfrugt, jordbær, ærter, appelsin, ananas, agurk, figner, jordnødder. Osv. Vi er åbne overfor lidt af hvert, så kom endelig med lidt forskelligt. 

Navn: HUSK TYDELIGT NAVN I ALT. Det gælder alt fra rygsæk, drikkedunk, madkasse til tøj og legetøj. Det hjælper os utrolig meget, og også jer, når noget glemmes/bliver væk for så senere at dukke op, for så kan vi se, hvor det hører til.

Legetøj: Medbringes der legetøj er det på eget ansvar. Giv ikke jeres barn mere med, end det kan overskue. Sovebamse og evt. sut kan være en god ide til hvilestunden i bussen. Batteridrevent legetøj vil vi gerne være fri taget for.

Hjemkomst: Bussen kører fra Skodsborg kl. 15.15 og ankommer til Pilestræde ca. kl. 15.45. Ind i mellem hører vi historier eller stille musik på cd afspilleren i bussen. Det kan også være vi sidder en og en for udgangspunktet er, at der skal være ro, så de børn der har brug for det kan få sig en lur. 

Børnehaven i Købmagergade: Lukker først kl. 17.00 om fredagen klokken 16.00 men vær opmærksom på, at jeres barn vil starte nye relationer og lege, og dermed godt kan være svær at få med hjem, selvom de er trætte. Børnehaven er ikke et legested efter en lang dag i skoven.

Det bedste er at blive hentet ved bussen.                                                                                                                                                                                                     Skovpersonalet har i øvrigt fri efter bus ankomsten.

Til sidst: Vi håber dette her vil hjælpe jer med at huske alle de praktiske ting, der er så vigtige for, hvordan dagen forløber i skoven, og at I som forældre vil bakke op om den praktiske del af dagligdagen.